Wojna od kuchni

W dniach 1-2 grudnia 2018 r. odbyły się wspólne warsztaty Ośrodka Myśli Patriotycznej i Obywatelskiej i Instytutu Dizajnu “Jak smakuje wojna?”.

Były to już kolejne rodzinne warsztaty towarzyszące nowej ekspozycji stałej w OMPiO, dotyczącej II wojny światowej w Kielcach. Dwudniowe wydarzenie były praktyczną lekcją czasu okupacji, czyli jak smacznie gotować mając do dyspozycji minimum produktów spożywczych albo jak zrobić zabawkę ze skrawka materiału.

Pierwszego dnia warsztaty miały charakter otwarty, uczestnicy pod okiem Jolanty Szymanowskiej i Magdaleny Lang-Treli uszyli szmaciane misie według projektu przygotowanego przez Hannę Konieczkiewicz i Kubę Święcickiego z Ambasady Dizajnu. Tego dnia odbyło się również oprowadzanie po ekspozycji II wojny światowej.

Drugi dzień wydarzenia to warsztaty kulinarne inspirowane kuchnią okupacyjną, które poprowadził Maksymilian Przybylski w asyście Olgi Grabiwody i Magdy Lang-Treli. Warsztaty poprzedziło oprowadzanie po wystawie OMPiO.

Max Przybylski jest zawodowym kucharzem, autorem bloga “Max gotuje z natury”, miłośnikiem przyrody oraz fotografem. Na blogu prezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem dzikich roślin jadalnych. To co stara się pokazywać w kuchni to przede wszystkim polskie, regionalne produkty i sezonowość oraz gotowanie w zgodzie z naturą.

Zapraszamy do galerii zdjęć: